You are currently viewing Miért kell mégis generálkivitelező? – 2. rész

Miért kell mégis generálkivitelező? – 2. rész

Az előző cikkünkben a generálkivitelezésről szóló összefoglaló tanulmányunk első részét osztottuk meg veletek. Onnan indultunk ki, hogy valaki építkezésre adja fejét, sőőőőt mindezt maga szeretné lebonyolítani A-tól Z-ig…

Ahhoz, hogy tisztán lássatok, munkanemenként fogom bemutatni a feladatokat, buktatókat, nehézségeket. Az első ilyenen túl is vagyunk, időrendi sorrendben a földmunkákkal kezdtünk.

Tovább haladtunk a munkafázisokkal, az Alapozáshoz és a Lábazat készítéshez érkeztünk. Ebben az időszakban különlegessé tehetitek az építkezést, ugyanis elrejthetitek a betonban az emlékeiteket – ahogy a képen is láthatjátok. Valaki csak egy pénz érmét dob bele, de akadnak olyanok is, akik számukra fontos ereklyét, vagy bármilyen érzelmi kötődésű tárgyat rejtenek el.

ALAPOZÁS

Korábban szót ejtettünk az alapba kerülő vasalásról, ezt követően már csak a betonozás van hátra.

A kivitelezés egyik kulcs kérdése, hogy globálisan kezeld a folyamatokat és feladatokat, ezért az időzítésre és az ütemezésre kiemelt hangsúlyt kell fektetni.

Éppen egy ilyen tényező a mixerbeton (és betonpumpa) kérdése. Ezeket manapság 1 héttel előre le kell szervezni,lefoglalni, ugyanis szabad kapacitás hiányában ennél rövidebb határidővel nem fogod megkapni. Sőt, azzal is számolni kell, hogy a lefoglalt időpontot nem igazán lehet tologatni, vagy módosítani. A kőbe vésett dátum után nincs más dolgod, mint imádkozni, hogy ne essen, elkészüljön időben a vasszerelés, vagy ha szükség van rá, akkor a zsaluzás.

A földmunkák elvégzését követően a kőműves nagyjából kiszámolja a kiásott munkaárokba szükséges betonmennyiséget. Az előző cikkben említett buktatók miatt – megszalad a gép kanala – itt lehetnek eltérések a költségvetési kiíráshoz képest, továbbá a talaj szerkezete miatt is változhat az alapozási mélység. Ezek mind-mind plusz, nem várt költségekkel járnak, ugyanis, ha nem földmunkagépes hibájából adódik a plusz mélység, akkor téged fog terhelni a felár. De érdemes tudni, hogy ebben az esetben a generálos kivitelező is elkéri tőled a betonmennyiség különbözetet a költségvetésben kiírthoz képest (jogosan).

Buktatók:

  1. A beton mennyiségét figyelembe véve  2-3 mixernek forognia kell, azért, hogy a rohadt drága betonpumpa ne álljon órákig 15-20 000Ft-os óradíjért. Ugyebár ezt sem akkor kell kilogisztikázni a helyszínen – mint mondtam, globálisan kell gondolkozni…! Azonban érdemes számolni azzal a ténnyel is, hogy a betonüzemek leterheltsége miatt nem biztos, hogy tárt karokkal fognak várni, hogy mixer beton gépek forgási idejéről diskurálj velük. Ugyanis az általad kikalkulált forgási időt magán emberként nem biztos, hogy ki tudod kényszeríteni. Egy vállalkozónak nagyobb „pofája” azaz érdekérvényesítő képessége van (finoman szólva) az ilyen helyzetek megoldására.
  2. A korábban földmunka miatt megbolygatott talajnál koránt sem egyértelmű, hogy hová és miképpen fog tudni beállni a betonpumpa/mixer. Érdemes számolni azzal, hogy lehet, hogy elfoglalják az utcát, vagy az Önkormányzatnál területfoglalási engedélyt kell kérni (előre). És, mint említettem van, amikor a betonozás előtti éjszaka esik az eső, másnap reggel pedig a helyszínen vár minket ez a szitu – esetleg az aznapra kikért engedélyekkel. Még egy esetet mondanék, legrosszabb esetben a betonpumpa hossza is kevésnek bizonyul… Ezt ott és akkor meg kell oldani!

Amint látható ebben a fázisban sem mindegy, hogy „egyedül” imádkozol vagy a Generálossal.. 🙂 Így legalább már ketten vagytok! Viccet félretéve, anyagilag nem mindegy, hogy mennyi folyik el betonnal a talajba…

Két munkanemet kivesézve lépjünk is tovább. A következő fejezet a történetben a:

LÁBAZATI FAL/TALPGERENDA

A lábazati fal a teherhordó falaknak közvetlenül az alap fölötti része. Funkciója az épület terheinek közvetítése az alap felé. Részben a terepszint alatt helyezkedik el, részben fölötte, az aljzat vízszigetelés alatt, ezért fontos, hogy anyaga csak fagyálló lehet. Korábban kis méretű tömör téglából készült, napjainkban legjellemzőbb a zsalukő falazat alkalmazása.

Egyes statikusok nem az alapot vasalják, hanem az alap tetejére kerül egy vasalt talpgerenda, melyet zsaluzni kell (macera). Személy szerint jobban szeretem azt, ha az alapozás vasalt, a lábazati fal pedig 1-2 sor zsalukő, ahogy a terepszint kiadja. (szerkezetileg szuper a bezsaluzott alap, de oda folyik a beton bőséggel pluszba is).

A zsalukövet már az alapozás után közvetlenül lehet akár rakni, szóval jöhet az anyag bármikor. Hogy miért nem előtte? Mert a földmunka és alapozás miatt egyszerűen nincs hely ledepózni az anyagot, ráadásul a nyitott alapárok mellé nem szabad ledaruzni a raklap zsaluköveket.

Megérkezik a zsalukő – szárazon, vasakkal együtt felrakja a kőműves, beönti betonnal.

Buktatók:

  1. Szerencsés esetben 2-3 órát vártál a fuvarosra a telken. Megpróbálod minél jobban szétosztani a zsaluköveket az alapozás mentén, hogy ne kelljen annyit kézzel mozgatni majd. Veled ellentétben a fuvaros a mielőbbi lepakolásban érdekelt, így megint eljön az, hogy mekkora tud lenni a pofád egy ebben napi szinten benne lévő melóssal szemben.
  2. Kicsit többet kell rendelni belőle a kiírtnál, mert törik, vágni kell stb. A zsalukő olyan építőanyag, ami nagy valószínűséggel még kelleni fog, tehát nem vész el. Ha kevesebbet rendelsz, az gáz. Külön fuvar és mondjuk 1 raklapnyi zsalukövet a tüzépen feldobnak a kisteherautóra targoncával, viszont a telken kézzel kell lepakolni. Ha akkor hozzák, amikor kint dolgoznak a kőművesek, akkor „csak” a lerakodási/mozgatási díjat számolják majd fel. Azonban, ha nincs kint senki, akkor megszívtad, pakolhatod le egyedül.
  3. Két sor zsalukőnél már illik ezt is mixerbetonnal megoldani, betonpumpával/mixerrel. Rendelés, macera, ima, hogy ne essen stb, pont, mint az alapozásnál, ismerjük, tudod, fentebb említettem – most ugyanaz újra!!! Ha kézzel öntik ki, akkor lennie kell kint sódernek és cementnek – ugye erről is előre gondoskodtál!? A raklap cementet kiszállításkor valószínűleg kézzel fogod tudni lepakolni, hacsak nem hozatod ki a zsalukővel együtt időben – ugye, erre is gondolhattál volna hamarabb, a zsalukő szállítása előtt….?!

Aztán a mennyiségeket is szépen meg tudod hozatni egy fuvarral, egy kanyarral, de ezt már megtanultaaaad….

Ebben a részben tehát sok szó volt az előre gondolkodásról, arról hogy mit hogyan és milyen sorrendben kell(ene) megrendelni – sőt, sok esetben ideális egyben rendelni. Ezen felül ebben az időszakban számolni kell a sok lepakolással, rakodással, illetve hát egy arcnak várnia is kell a fuvarokat, igaz?! Na de mikor is?!?!? Napközben…uh de akkor én dolgozok!!!! Ebben az időszakban is számos rendelési feladat fog rád várni – különböző beszállítóktól. Honnan kell ? Mennyiért? Nem ismerek tüzépeket……hol lehet egyáltalán zsalukövet venni…… stb stb stb…..

Ezennel zárnánk is a mai blog cikkünket, ez így elééééég isssss… 🙂

Nemsoká jövünk a folytatással…